Top

Tre vandringar i historietäta Västergötland

Mellan Vänern och Vättern finns en uppsjö av historiska vandringar i vacker natur. Här är våra tre favorittips runt Hornborgasjön och Vallebygden.

Pilgrimsvandring Falköping – Varnhem

Det historie-gedigna och naturrika området runt Hornborgasjön är som gjort att upptäcka till fots. Faktum är att den totalt 44 kilometer långa pilgrimsvandringen mellan Falköping och Varnhem täcker in mängder av upptäckter i det som kallas Sveriges historiska vagga. Om du mäktar med hela turen (förslagsvis under tre dagar) passerar du historiska höjdpunkter som Gudhems klosterruin, Varnhems klosterkyrka, Kata Gård och Ekornavallen. För att bara nämna några. För den något mer rimliga endagsutflykten rekommenderar vi etappen mellan Naturum Hornborgasjön och Varnhem (11,5 kilometer). Mot slutet, om du går i riktning mot Varnhem kommer du in på Rosenstigen, Gustafsfors kvarn och den vackra valvbron. Ett värdigt crescendo!

Hitta hit, startplats om du väljer etappen mellan naturrum Hornborgasjön och Varnhem: Hornborgasjön, 521 98 Broddetorp

Flämsjön runt

Vallebygden, som ligger norr om Hornborgasjön är kulligt, gulligt och ståtar med små mysiga sjöar och – inte minst naturreservat – till både höger och vänster. Ska du välja ett reservat för din vandring i området? Då är Eahagen, som var ett av Sveriges första reservat då det begav sig 1935, stället för både kort och lång dagsutflykt. Under vår och sommar blommar det friskt från ramslök, vitsippor och körsbärsträd och under vandringen passerar du också lummigt bokskogsparti. Tar du turen runt Flämsjön i reservatet får du dig både en skön tur på 9,5 kilometer och badmöjligheter i ett skönt vandringskit.

Hitta hit: 532 92, Axvall

Silverfallet och Kilafors naturreservat

Många naturreservat har vackra namn. Men frågan är om inte “Silverfallen” (som reservatet kallas i folkmun) slår det mesta. Under våren är fallet i reservatet särskilt spektakulärt där det kastar sig ut 60 meter ner för bergskanten. I reservatet finns flera vandringsturer där vitsippor formar ett bländande wow-golv varvat med historiska rester efter brytning av alunskiffer och kalksten. Vill du ha ett försiktig råd om livskvalité när du ändå är här? Slå dig ner på ett fallet träd, öppna picknickkorgen och må i den friska luften från fallen intill.

Hitta hit: 540 17 Lerdala

Ta mig dit

Vill du också vandra i Västergötland?

Vi har flera resor som tar dig till de historiska vandringsmiljöerna vid Hornborgasjön och Valleområdet.

You don't have permission to register