Top
Image Alt

Testa Västa Bästa

Fem nätter med svalkande Vänerliv och västgötska naturfavoriter.

Testa Västa Bästa

5599kr/person per person
5 nätter
Lev ut skärgårdsdrömmen och upplev västgötska blomstrande backar och historia under en femdagarstur med stort mått av ha det gott blandat med upplevelser i stilla naturliv.

Den västgötska historien och naturen sprakar av innehåll och här upptäcker du alltifrån klosterruiner och Arn-inspelningsplatser till oändligt antal vandringsleder, naturreservat och blomstrande kulliga vägar på korta avstånd. Längs resan får du inte missa att spana in Kinnekulles höjder, grönska och kalkstensbrottet som bäst kan beskrivas som Västsveriges Grand Canyon. Nära ett av dina boenden väntar också sevärda Lugnåsbergets kvarnstensgruvor.

Du avslutar med att upptäcka ölivet på Torsö, strax utanför Mariestad med Vänerutsikt och med möjlighet att ta dig till bilfri ö-oas med kritvita stränder. Det är ingen slump att just Vänerskärgården med Kinnekulle är ett av Sveriges sju så kallade biosfärområden för hållbar utveckling, skyddat av Unesco.

I paketet ingår

Två nätter med del i dubbelrum i Vallebyggden

En natt med del i dubbelrum vid Lugnåsberget, nära Kinnekulle

Två nätter med del i timmerstuga på Torsö

Frukost på boenden i Vallebygden och vid Lugnåsberget

Två trerättersmiddagar (ett i Vallebyggden och ett på Torsö)

Vandringskartor

Våra gröna guider till Hornborgasjön, Kinnekulle och Vänerns öliv

Mer information om paketets innehåll

Boende fem nätter med naturnära läge och sjöutsikter

Samtliga boenden ger dig närhet till att upptäcka den västgötska naturen, vare sig det handlar om vandringar, badplatser eller historiska utflyktsmål. Under resan har du antingen egen entré eller bor hos familjeägd gård med få rum och gott om plats.

Två nätter med mysveranda och badbrygga i Vallebygden

Boendet där du checkar in på i Vallebygden (nära Hornborgasjön i Västergötland) drivs i liten skala av ägarna Margaretha och Klas, med fåtal rum, och med hög mysfaktor. Här finns en egen brygga i vattnet och en omgivande trädgård att må gott i. På baksidan finns också en väl tilltagen veranda, med utsikt över sjön Emten. Samtliga dubbelrum (som också kan utrustas med extrasäng) är personligt inredda och har alla sin särart. Frukost ingår.

En natt på lantligt och hållbarhetscertifierat boende

Resan går vidare till Jesper och Pias lantliga och klimatsmarta boende i Lugnåstrakten, mellan Mariestad och Lidköping och nära till Kinnekulle och Lugnåsbergets utsikter och naturreservat. Här har du eget rum, med egen entré, med WC/dusch och i trädgården finns förutom växtlighet också tillgång till vedeldad bastu och grillplats. På boendet lämnas inget åt slumpen klimatmässigt. Boendet är hållbarhetscertifierat och här ingår en lika mysig som god och ekologisk frukostkorg i samband med övernattningen.

Två nätter i timmerstuga med sjöutsikt på Torsö

Nästa anhalt för resan är Torsö, utanför Mariestad. Nära vattenbrynet ligger den (ny)timrade stugan, som byggts med trädetaljer för att matcha den naturliga ö-miljön. Här bor du i rofylld miljö med eget kök och WC/dusch och med stora sällskapsytor både inomhus och utomhus på balkong och altan som vätter mot Vänern. I grundpaketet ordnar du frukosten själv, i det rymliga egna köket (frukost på den intilliggande skärgårdsrestaurangen är dock tillgängligt som ett tillval för resan).

Två trerättersmiddagar med lokala smaker (ett i Vallebyggden och ett på Torsö)

Resan inkluderar i grundutbudet två trerättersmiddagar, som båda tar fasta på lokala smaker. Din första kväll på boendet i Vallebygden blir du serverad en trerättersmiddag och med ekologiska varor. Här finns inte någon färdig meny, utan tillgången på de bästa råvarorna och säsongen är det som styr. Under din första kväll på Torsö står en trerättersmiddag på matagendan. Några få meter från boendet ligger skärgårdsrestaurangen där råvarorna hämtas från lokala producenter och är ekologiska och KRAV-märkta i största möjliga mån. Givetvis finns båda middagspaketen med såväl vegetariska som veganska alternativ. Endast kostnad för dryck tillkommer.

Vandringskartor som leder dig rätt

Kring samtliga boenden finns ett stort utbud av uppmärkta vandringsleder i fin natur med växtrika naturreservat, sjöar, stigar och skog som kulisser. På varje boende finns vandringskartor som hjälper dig att hitta rätt.

Gröna guider till Hornborgasjön, Kinnekulle och Vänerns öliv

Till våra resor medföljer gröna guider om Hornborgasjön, Kinnekulle och Vänerns öliv (med Mariestad) – med tips på hur du på egen hand hittar fynd längs resan med hållbarhetsfokus som gemensam ram. Den lotsar dig fram till vandringsleder, andra naturupplevelser och leder dig till våra favoriter av lokala restauranger och caféer.

0 Reviews

  Resplan

  1
  Dag 1-3: Vamos, Valle!
  Om du börjar i syd blir din första anhalt de historiska och läckra trakterna runt Vallebygden och boendet vid sjön Emten. Vägen hit är (under säsong) blomstrande och kulligt-gullig. Just intill boendet ligger traktens kanske vackraste naturreservat och på bara några mils finns närmare tio till. Här kan du vandra och – om vädret är det rätta – hoppa i plurret i en av alla småsjöar som du passerar. Området bjuder också in till historiska vandringar och upptäckter. I Varnhem kan du besöka klosterkyrkan där Birger Jarl ligger begravd och se de urhäftiga arkeologiska fynden runt Kata Gård, där Sveriges äldst bevarade rum bland annat har hittats. I Varnhem passerar också pilgrimsleden som leder dig till fler historiska marker, exempelvis till Gudhem klosterruin där historien om Arn utspelar sig. Under tre mil bort finns också Hornborgarsjöns djurliv och den historiska kyrkan i Husaby att upptäcka. Har du mer tid? Kika gärna i vår gröna guide för våra bästa hållbara restips!
  2
  Dag 3-4: Lugn takt mot Lugnåsberget
  Du byter en historisk omgivning och grön trädgård mot en annan när du reser de tre milen från boendet i Vallebygden till Lugnåsberget (mellan Lidköping och Mariestad och nära Kinnekulle). Vill du göra en omväg med ett sceneri utöver det vanliga? Hoppa på tåget och åk järnvägssträckan som utnämnts till Sveriges vackraste, mellan just Lidköping och Mariestad. Oavsett färdväg passar du på att stanna till vid Kinnekulle, där historisk vandring, flödande vattenfall och konstnärlig kreativitet lever i skön natursymbios. Ska du välja ett av alla våra smultronställen? Missa inte vandringen till naturreservatet Munkängarna. Här blandas ljuvlig lummighet med kalkstensbranter som kittlar sinnesintrycken. Från Munkängarna leder vandringen vidare till kalkstensbrottet, ravinen som bäst kan beskrivas som Västsveriges Grand Canyon. Efter den raffinerade upptäckten ger du dig av mot boendet i Lugnåsberget där du laddar energi, i trädgården, i takt med den klimatsmarta solcellspanelen på taket innan dagen är till ända.
  3
  Dag 4-6: Vän av Vänern
  Morgonen gryr och efter att sopat ren tallrik med Jesper och Pias ekologiska frukostkorg sätter du fart med dagens äventyr. Nära boendet finns gruvan, som är en av världens(!) få kvarnstensgruvor öppna för besökare som du ivrigt ger dig i kast mot. Du upptäcker Lugnåsbergets 55 olika gruvor och känner det rofyllda lugnet skölja över dig när du vandrar genom den grönskande lövskogen. I bästa fall kisar du i solljuset och längtan till Vänerns vågor blir inte direkt mindre. Du beger dig de knappa fyra milen mot Torsö och passerar bland annat det bågiga landmärket till bro från Mariestad innan du anländer till öns yttre utpost där din timmerstuga just vid vattnet väntar. Du inleder vistelsen med stil och slår dig ner på skärgårdsrestaurangens brygga och äter tvårättersmiddagen ackompanjerad av ljudet från vågorna som taktfullt sveper över klippstranden. Resterande två dagar ägnar du åt allt det som Mariestadsskärgården har att erbjuda i sin naturliga gott och blandat. Du tar vandringar längs vattnet, hittar din favoritklippa för bästa badet och tar den korta färjan över till bilfria grannön Brommö. Här trampar du längs de sköna cykellederna, sommar-pulsar på de vidsträckta stränder och är ett med den tysta naturen. Resan kommer till sist till sitt slut, men du väljer att se glaset som Mariestadsöl-halvfullt. Hit kommer du tillbaka.

  Tillval

  Saknar du något i resans grundpaket? Ange i bokningsformuläret om det är något särskilt som faller dig i smaken bland våra tillval, så anpassar vi resan efter dina önskemål.

  Transport

  Avstånden mellan dina tre boenden i Västergötland är inte särskilt långa. Bilvägen ungefär en timme från nord till syd. Men det går också att åka kollektivt - med den äran. Varför inte passa på att testa det som kallats Sveriges vackraste järnvägssträcka mellan Lidköping och Mariestad? (där vägen över Kinnekulleområdet sticker ut). Meddela oss i bokningsformuläret så undersöker vi möjligheterna för just dig att färdas hit med bästa möjliga klimatsmarta kollektivtransport.

  Frukost (för boendet på Torsö)

  För tre av dina nätter är frukost inkluderat i grundpaketet. Vill du också äta skärgårdsrestaurangens frukost på Torsö? Meddela oss i bokningsformuläret så plussar vi på det på din bokning.
  Kostnad: 100 kr/person

  Ytterligare middagspaket

  Vattnas det i munnen när du hör om de lokala smakerna som ingår på resan? Gör det lika enkelt som välsmakande för dig, och boka in middagar som täcker fler kvällar – eller rentav samtliga. Meddela oss i bokningsformuläret så utökar vi dina inkluderade middagar.
  Kostnad: Från 495 kr/person (dryck tillkommer)

  Hyra cykel (för boendet i Vallebygden)

  Det böljande landskapet runt Vallebygden är som gjort för att uppleva på två hjul. På vårt boende finns treväxlade unisexcyklar som står redo att användas. Cykelkarta och hjälm ingår.
  Kostnad: 150 kr/person

  En cykeldag på bilfria Brommö (för boendet på Torsö)

  Från boendet på Torsö går det flera gånger dagligen färja över till grannön Brommö – ön är helt bilfri (förutom för de fast boende). Båtturen, som bara tar fyra minuter, leder dig till en ö fylld av sköna cykelleder, kittlande klippor, vidsträckta stränder och tyst natur. Allt inom häpnadsväckande korta avstånd. På Brommö finns ingen livsmedelsaffär, men misströsta inte. I tillvalet ingår en mättande lunchkorg och även cykel i rätt storlek.
  Kostnad: 540 kr/person

  Fiskeäventyr i Vänerskärgården (för boendet på Torsö)

  Upplev det bästa av Mariestad skärgård med en heldagstur av fiske i vacker och omväxlande natur. Med en kunnig guide vid din sida leds du till perfekta fiskevatten och personliga smultronställen. Vid en lämplig ö går ni i land och njuter av en god lunch, kaffe och kaka innan äventyret till sjöss fortsätter. Har vi dig på kroken? Meddela oss intresse i formuläret.
  Kostnad: Cirka 1000 kr/person (Båten tar max fyra personer vid heldagstur)

  En båtdag till oexploaterade nationalparken Djurö (för boendet på Torsö)

  En lokal skeppare och guide möter upp på boendet och styr den 30 minuter långa färden mot Djurö där egna upptäcksvandringar väntar. Djurö beskrivs ofta som Sveriges mest exklusivt islolerade skärgård. Under en heldag på ön får du en unik möjlighet att att utforska naturlivet. Lunchpaket kan läggas till
  Kostnad: Cirka 600 kr/person (prisexempel räknat på fyra personer. Båten tar max sju personer)

  Längre vistelse

  Tycker du att fem nätter känns för knappt om tid och vill utforska närområdet mer? Meddela oss om du vill förlänga resan med fler nätter på din västgötska rundresa så anpassar vi paketresan efter din önskade längd.

  Betalning- och avbokningsvillkor

  Vi hoppas att du gillar vårt resepaket. Här hittar du praktisk information om hur du bokar och betalar samt våra resevillkor.

  Boka din resa

  1. Skicka en bokningsförfrågan via formuläret här på sidan.
  2. Utifrån din bokningsförfrågan skickar vi ett bokningserbjudande med exakt prisuppgift och mer information om boendet och din resa. Bokningserbjudandet gäller så länge tillgänglighet på boendet kan erbjudas.
  3. Du bekräftar resan genom att svara “JA” till info@friendlytravel.se.
  *Om det visar sig att någon del i paketet ej är tillgängligt under dina valda datum ger vi förslag på likvärdigt alternativ.

  Betala din resa

  1. Du betalar 20 procent av resans totalpris inom fem dagar från bekräftad bokning.
  2. Du betalar resterande 80 procent av resans totalpris senast sju dagar före avresa.
  *Vid bokning senare än 14 dagar före avresa betalas hela resans pris inom fem dagar eller enligt det förfallodatum som specificeras i din bokningsbekräftelse.
  Samtliga betalningar gör du till Bankgiro 5435-5839 eller till swishnummer 123 559 37 02.

  Avbokningsvillkor

  Kostnadsfri avbokning gäller till och med sju dagar före avresa. Då återbetalas hela resans belopp, exklusive eventuella transportbiljetter som i normalfallet inte är återbetalningsbara. Vid avbeställning senare än sju dagar före avresa betalar du hela resans pris. En eventuell avbokning ska meddelas info@friendlytravel.se.

  Allmänna resevillkor

  För fullständiga villkor för denna resa - se våra allmänna resevillkor.

  Frånpris (prisexempel)

  Frånpriset 5599 kr/person inkluderar del i dubbelrum och samtliga aktiviteter/måltider som ingår i resepaketets grundutbud, exklusive eventuella tillval.

  Paketresa och dina rättigheter

  De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Friendly Travel kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har Friendly Travel enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  You don't have permission to register