Top
Image Alt

Hem till gården

En vecka av tre sjönära gårdar med familjär trivsel.

Hem till gården

6799kr/person per person
7 nätter
På den här resan bor du småskaligt och gästvänligt på tre historiska gårdar i sjönära läge. Med en nyttig cocktail av vandring, vacker natur och lokalproducerad mat med omtanke upplever du en trivselvecka i Mellansverige.

Kombinera Västergötlands (och Sveriges!) historiska vagga och oräkneliga naturreservat i sjönära läge, Värmlands sagolika trakter runt sjön Fryken och Dalarnas pittoreska byar runt Siljan – vips så har du huvudinnehållet på den här veckolånga resan. Du börjar i Västergötland, och i det som kallas Vallebygden mellan Vänern och Vättern där det förutom naturreservat i mängder finns ett pärlband av historiska platser att upptäcka. I värmländska Västra Ämtervik, just intill sjön Fryken, har du nära till kultur och natur av klass. Avslutningen i Tällbergstrakten ger dig bedårande utsikt över Siljan och gårdsbutiker, loppisar, lokala hantverk och anrika caféer på korta avstånd. Du kan givetvis resa i omvänd ordning, beroende på din geografiska utgångspunkt.

I paketet ingår

Två nätter med del i dubbelrum i Vallebygden

Två nätter med del i dubbelrum vid Fryken

Tre nätter med del i dubbelrum eller lägenhet i Tällberg

Frukost på samtliga boenden

Två trerättersmiddagar, i Vallebygden samt vid Fryken

Vandringskartor

Gröna guider till Hornborgasjön, Värmland och Leksand

Mer information om paketets innehåll

Sju sjönara nätter på familjeägda boenden med anor

Du byter boende vid tre tillfällen under turen. Men saker kommer igen. Alla boenden har en anrik historia, ett vackert och naturnära läge och ägare som okonstlat sätter gästen i främsta rummet. På samtliga boenden är frukosten inkluderad.

Två nätter på pensionat med mysveranda och badbrygga i Vallebygden

Pensionatet där du bor i Vallebygden (nära Hornborgasjön i Västergötland) drivs i liten skala av ägarna Margaretha och Klas, med fåtal rum, och med hög mysfaktor. Pensionatet har en egen brygga i vattnet och en omgivande trädgård att må gott i. På baksidan finns också en väl tilltagen veranda, med utsikt över sjön Emten. Samtliga dubbelrum (som också kan utrustas med extrasäng) är personligt inredda och har sin egen prägel.

Två nätter på anrikt boende vid söta Fryken

I Värmland, och vid sjön Fryken, övernattar du i charmigt enkla, och unika rum, som fördelas över pensionatets fem olika byggnader. Eget handfat finns på varje rum medan toalett och dusch delas med besökare i samma byggnad. På morgonen serveras frukost med nybakat bröd och andra godsaker att starta dagen med, där de lokala råvarorna frestar dina smaklökar.

Tre nätter med utsikt över Siljan

I Dalarna bor du i Tällbergstrakten dit solen når från tidig morgon till sen kväll på ett boende med anor från tidigt 1900-tal. Den gamla hembygdsgårdsmiljön har undan för undan renoverats varsamt för att behålla den traditionella sekelskiftscharmen. Varje morgon äter du frukosten, med lokala råvaror, och kan lugnt blicka ut över Siljan innan dagen tar sin början.

Två trerättersmiddagar med lokala smaker (en i Vallebygden och en vid Fryken)

Resan inkluderar två middagspaket, som båda tar fasta på lokala smaker och äkta matglädje. Din första kväll på boendet i Vallebygden blir du serverad en trerättersmiddag och med ekologiska varor. Här finns inte någon färdig meny, utan tillgången på de bästa råvarorna och säsongen är det som styr. Även för din vistelse i Värmland och vid Fryken ingår en middagsbjudning. Här blir du serverad en trerättersmiddag i restaurangen, byggd i fornnordisk stil från 1915. Maten är tillagad på lokala råvaror och menyns inriktning och målsättning är att förvalta och förädla den svenska husmanskosttraditionen. Givetvis finns båda middagspaketen med såväl vegetariska som veganska alternativ. Endast kostnad för dryck tillkommer.

Vandringskartor som leder dig rätt

Kring samtliga boenden finns ett stort utbud av uppmärkta vandringsleder i fin natur med växtrika naturreservat, sjöar, stigar och frisk skog som ingredienser. På flera boenden finns vandringskartor som lotsar dig rätt i geografin.

Gröna guider till Hornborgasjön, Värmland och Dalarna

Till våra resor medföljer gröna guider om Hornborgasjön, Värmland och Dalarna – med tips på hur du på egen hand kan hitta till pärlor längs resan med hållbarhetsfokus som gemensam nämnare. Den lotsar dig fram till vandringsleder, andra naturupplevelser och leder dig till våra favoriter av lokala restauranger och caféer.

0 Reviews

Resrutt

1
Dag 1-3: Västgötska vandringar
Om du börjar i syd blir din första anhalt de likaledes historiska som vackra trakterna runt Vallebygden och boendet vid sjön Emten. Vägen hit är (under säsong) blomstrande och kulligt-gullig. Just intill boendet ligger traktens kanske vackraste naturreservat och på bara några mils finns närmare tio till. Här kan du vandra och – om vädret är det rätta – hoppa i plurret i en av alla småsjöar som du passerar. Området bjuder också in till historiska vandringar och upptäckter. I Varnhem kan du besöka klosterkyrkan där Birger Jarl ligger begravd och se de urhäftiga arkeologiska fynden runt Kata Gård, där Sveriges äldst bevarade rum har hittats. I Varnhem passerar också pilgrimsleden som leder dig till fler historiska marker, exempelvis till Gudhem klosterruin där historien om Arn utspelar sig. Under tre mil bort finns också Hornborgarsjöns djurliv och den historiska kyrkan i Husaby att upptäcka. Har du mer tid? Kika gärna i vår gröna guide, som medföljer resan, för våra bästa utflyktsmål.
2
Dag 3-5: Konstnärsskatten vid Fryken
Du lämnar värmen på boendet i Vallebygden och fortsätter längs Vänerns strand uppåt i landet. Slätt blir till skog och du tror dig höra hur fåglarna visslar “tjipp och välkommen” innan du inser att det måste vara ditt nostalgiska Hajk-jag som plötsligt gör sig påmint när Värmlandsskylten visar sig. Efter en ungefär 2,5 timme lång färd anländer du till den historiska gården vid Fryken där du behagligt bara mår. Här bor du vackert och i genuin miljö utan krav. Mer än att ha det gott, förstås. Du hänger på verandan, tar svalkande dopp och vandrar i omgivningarna med det sagolika gryningsljuset. På nära håll finns Mårbacka (Selma Lagerlöfs minnesgård och museum) lokalt mikrobryggeri, musteri och andra småskaliga aktörer som vårt boende samverkar med.
3
Dag 5-7: Trivsam tradition vid Siljan
Du fortsätter norrut (totalt en resa på cirka tre timmar) och den värmländska skogen övergår nästan obemärkt till Dalarnas motsvarighet. När du närmar dig Siljans glittrande stränder behöver du dock inte direkt en stjärnkikare för att förstå vart du är på väg. Du passerar urtypiska Dalabyar, där falurött dominerar synintrycket bländande starkt innan du anländer till boendet på höjden i Tällbergstrakten. Förutom att boendet ger dig en häpnadsväckande utsikt över sjön ger det dig en strategiskt bra utgångspunkt till att upptäcka Södra Siljans höjdpunkter. Här väntar ett dignande smörgåsbord av gårdsbutiker, loppisar, lokala hantverk och anrika caféer – bara inom någon mils radie. Kika gärna i våra gröna Dalarna-guider för våra bästa utflyktstips!

Tillval

Saknar du något i resans grundpaket? Ange i bokningsformuläret om det är något särskilt som faller dig i smaken bland våra tillval, så anpassar vi resan efter dina önskemål.

Ytterligare middagspaket

Vattnas det i munnen när du hör om de lokala smakerna, och matupplevelserna, som är inkluderade på din resa? Gör det lika enkelt som välsmakande för dig, och boka in middagspaket som täcker fler kvällar – eller rentav samtliga. Meddela oss i bokningsformuläret så utökar vi dina inkluderade middagar.
Kostnad: Cirka 500 kr/person för trerättersmiddag (dryck tillkommer)

Hett bastubad (för boendena i Västergötland och Värmland)

Lockar det med en värmande bastu? Då kan du passa på, under ditt besök till boendet i Vallebygden. Här är det förresten inte bara bastun som värmer, för vilken omgivning sen. Framför bastun vilar bryggan och sjön, redo för svalkande badgäster från bastun. Även för boendet i Värmland kan du välja att inkludera ett bastubesök.
Kostnad: Cirka 150 kr/person och tillfälle

Lunch till vandring (för boendet i Vallebygden)

Vandring utan färdkost är som film utan vettigt slut; inte femplus. Men det går att ändra på. Vårt boende i Vallebygden kan ordna med ett mättande lunchpaket med matig smörgås, frukt, kaffe och boendets hembakade fikabröd. Hitta en dunge i lä och njut.
Kostnad: Cirka 150 kr/person

Hyra cykel (för boendet i Västergötland)

Det böljande landskapet runt Vallebygden är som gjort för att uppleva på två hjul. På vårt boende finns treväxlade unisexcyklar som står redo att användas. Cykelkarta och hjälm ingår.
Kostnad: 150 kr/person

Alla kan måla – öppen atelje (för boendet i Värmland)

Hur klassiskt är det inte att måla på ett staffli i en vacker trädgårdsmiljö? På resan kan du uppleva den konstnärsdrömmen, utifrån just dina förutsättningar. Allt material ingår och det är bara att låta inspirationen flöda. Meddela oss intresse i bokningsformuläret.
Kostnad: 150 kr/person

Paddla kajak (i Dalarna)

En rogivande vacker men samtidigt fysiskt härlig aktivitet är att paddla kajak på Siljan eller Dalälven. Vi har samarbeten med lokal arrangör och hjälper dig att boka en guidad eller egen tur.
Kostnad: Från 390 kr/kajak

Betalning- och avbokningsvillkor

Vi hoppas att du gillar vårt resepaket. Här hittar du praktisk information om hur du bokar och betalar samt våra resevillkor.

Boka din resa

  1. Skicka en bokningsförfrågan via formuläret här på sidan.
  2. Utifrån din bokningsförfrågan skickar vi ett bokningserbjudande med exakt prisuppgift och mer information om boendet och din resa. Bokningserbjudandet gäller så länge tillgänglighet på aktuella boenden kan erbjudas.
  3. Du bekräftar resan genom att svara “JA” till info@friendlytravel.se.
*Om det visar sig att någon del i paketet ej är tillgängligt under dina valda datum ger vi förslag på likvärdigt alternativ.

Betala din resa

  1. Du betalar 20 procent av resans totalpris inom fem dagar från bekräftad bokning.
  2. Du betalar resterande 80 procent av resans totalpris senast sju dagar före avresa.
*Vid bokning senare än 14 dagar före avresa betalas hela resans pris inom fem dagar eller enligt det förfallodatum som specificeras i din bokningsbekräftelse.
Samtliga betalningar gör du till Bankgiro 5435-5839 eller till swishnummer 123 559 37 02.

Avbokningsvillkor

Kostnadsfri avbokning gäller till och med sju dagar före avresa. Då återbetalas hela resans belopp, exklusive eventuella transportbiljetter som i normalfallet inte är återbetalningsbara. Vid avbeställning senare än sju dagar före avresa betalar du hela resans pris. En eventuell avbokning ska meddelas info@friendlytravel.se.

Allmänna resevillkor

För fullständiga villkor för denna resa - se våra allmänna resevillkor.

Frånpris (prisexempel)

Frånpriset 6799 kr/person inkluderar del i dubbelrum och samtliga aktiviteter/måltider som ingår i resepaketets grundutbud, exklusive eventuella tillval.

Paketresa och dina rättigheter

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Friendly Travel kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har Friendly Travel enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
You don't have permission to register