Top

Tio saker att göra i Mariestad

Mariestad, eller Vänerns pärla, som är stadens skapligt rättmätiga epitet har mycket att erbjuda. Inte minst när det kommer till sommarupplevelser. Detta är en riktig sommarstad som ofta hamnar högt upp när Sveriges mest somriga städer koras. Och Mariestads somriga sida finns inte bara i stadskärnan, utan i många delar av kommunen. Här är listan med våra tio favoriter på saker att göra i Mariestad med småskalighet och genuin prägel i fokus.

Häng i hamnen

Mariestads gästhamn, med sitt schysta Vänerninlopp, är just gästvänlig. Här är det gött att hänga i solnedgången. Det senaste årtiondet har också hamnområdet (äntligen kanske ska sägas) blommat ut och uppfyller nu sin potential allt bättre. Nu finns här ett gäng glass- och lättare-mat-bodar med variationsrikt utbud. I hamnen hittar du också en av Mariestads främsta restauranger, Sill & Dynamit, som serverar lokal mat på härlig sommaruteservering. En öl till maten? Beställ då gärna in en Esplanad som bryggs ynka 400 meter från restaurangen. Hänger du i hamnen under dagtid kan vi också varmt rekommendera en promenadtur i Gamla Ekuddens naturreservat. En grön oas, mitt i stan, som nås via cykelbron från hamnområdet. 

Hitta hit: Hamngatan 19, 542 30 Mariestad (Adressen leder till Sill & Dynamit)

Äldre fyrar, båtliv, hamnen och Gamla Stan. Ett fyrtal i Mariestadsess.

Smaska Kling Glass

En Mariestadsspecialitet som slår det mesta på fingrarna är Kling Glass. Okej, att vi som bördiga från Mariestad kanske inte är helt objektiva. Men det är likafullt sant tycker vi. För ”Klings”, som etablerades av Harry Kling 1950, har nått extra. En del förknippar Klings med den coola och uppskattade retrotårtan “Dinétårtan” i nougat, marsipan och punschglass. Den har hängt med sedan starten 1950 – och är än idag en storsäljare. Vad gäller styckglassar är “Blåbärsputte” en given favorit. Kling Glass finns att köpa lite varstans i Sverige, men kanske allra helst i hamnen i Mariestad eller direkt från fabriksförsäljningen (öppet tisdagar och torsdagar).

Hitta hit: Milstensgatan 4, 542 33 Mariestad (Fabriksbutiken)
Webb: www.klingglass.se

Pop 74 är bara en av Kling Glass alla paradglasspinnar. Missa inte fabriksförsäljningen för bästa priserna!

Ströga i Gamla Stan

Du har inte “gjort Mariestad” om du inte strögat dig fram i Gamla Stans kullerstenskvarter. Stadskärnan rankas ofta som en av Sveriges tio bäst bevarade och här är det pittoreskt så det förslår. Staden brandhärjades 1693, men just här, i Gamla Stan finns många historiska hus från före branden kvar. På toppen av kullen i Gamla Stan står Mariestads främsta symbol – Domkyrkan – som också är väl värd en närmare titt (och är öppen för besökare sommartid). Vill du veta mer om Mariestads gamla historia är en guidad vandringstur väl spenderade timmar.

Hitta hit: Västerlånggatan, 542 30 Mariestad (Gamla Stans kanske vackraste gata)

Gamla Stan i Mariestad är ett fönster mot dåtiden. Ta särskilt sikte mot gatorna Västerlånggatan och Kyrkogatan som tillhör de mest vackra.

Köp med ekologisk och närproducerad hudvård

Balsam för både kropp och själ. Ja, den kombinationen kan du få till i samband med ditt besök – om du besöker Rapsodine. Mariestadsföretaget, som har en fabriksbutik med rabatterade priser och håller öppet varje vardag, tillverkar ekologiska hudvårdsprodukter. Alla produkter framställs av svensk kallpressad rapsolja och är veganska. Storsäljaren är fuktighetskrämen som på ett schysst sätt botar bort torr hud utan skumma, märkliga tillsatser.

Hitta hit: Industrigatan 7, 542 40 Mariestad
Webb: www.rapsodine.se

Det gula rapsguldet från närområdet är källan till Rapsodines ekologiska hudvårdsserie.

Slå en spik på Bäckens minigolfbana

I grönskade trädgårdsmiljö just vid Vänerns strand, strax utanför Mariestads centrum, ligger Café Bäcken. Och det hembakade, och det ska sägas mycket prisvärda, utbudet är också värt besöket. Vårt val, som du bör rycka ur glasmontern illa kvickt: sommartårtan med jordgubbar. Och när du ändå är på Bäcken, passa på att gå en runda minigolf i den kreativt utformade banan med avbildade Mariestadssevärdheter. Får du en “spik” på Jubileumsteatern är du värd applåder, stående ovation och mer därtill.

Hitta hit: Ekuddenvägen 27, 542 45 Mariestad
Facebook: Sommargården Bäcken i Mariestad

Bäcken bjuder in till skönt trädgårdshäng och fika efter ett parti minigolf.

Upplev bilfria Brommö

Brommö är den bilfria ön som nås med lätthet från Torsö och Brömmsund. Färjan över sundet tar bara fyra minuter. Här råder tystnaden. Ja, förutom ljuden från cykeldäck och raska fotsteg som möter gruskornen på vägarna då. En heldag på Brommö är ett måste när du är i krokarna – och upptäcks ypperligt till cykel eller fots. Stanna till för ett dopp på stränderna där upplevelsen är lika häftigt ovanlig som namnen: Rövarsand och/eller Store vite sand för den kompletta Brommö-upplevelsen.

Hitta hit: Brommösund 2, 542 91 Torsö (adressen till färjelägret på Torsö)

Leva rövare? Då är inte Brommö rätt. Men är du på jakt efter en heldag av rofylld natur helt utan bilbuller och svalkande bad på Rövarsand har du kommit helt rätt (Foto: Ingemar Carlström).

Bada och vandra på Torsö

Idyllen Torsö, som är Vänerns störst ö, nås bekvämt med bron från fastlandet från Mariestadssidan. På Torsös västra sida leder vägen fram genom skog och ängar till badplatsen Hattarevik. Här går det att tillgodose de flesta typer av badare: här finns nämligen både strand och ett gäng klippor att ta sikte emot. Vill du kombinera en vandring med bad? Då är Hattervik stalltipset. Här leder den milslånga Laxhall-Sandbäcken-rundan (med orange märkning) nämligen förbi. Och på Torsö finns fler badplatser; även Sandvik, med sin långgrunda sandstrand bådar för strandmys i familjevänligt snitt. Även Sandvik är en bra startpunkt för vandringsleder. Både korta alternativ (tre kilometerslånga) och riktiga strapatser på uppemot 25 kilometer tar sin början här. Är du en heldag på Torsö är också det perfekta crescendot en middag på Laxhalls hamnkrog, som hämtar råvaror från lokala producenter och är ekologiska och KRAV-märkta i största möjliga mån.

Adress: Hattarevik badplats, 542 91 Torsö (för Hattareviks badplats)
Webb: www.torso.se

Torsö bjuder in till avskilda klippbad, sandstränder och vandring vid vattenbrynet (Foto: Ingemar Carlström). 

Skeppa till vilda nationalparken Djurö

I Mariestads skärgård finns inte bara mängder av kobbar och skär. Här finns också något så sällsynt som en nationalpark till ö, i Djurö. Att Vänerskärgården med Kinnekulle tillhör ett av Sveriges totalt sju biosfärområden, med hållbar utveckling i fokus, illustreras kanske som allra bäst just här. Ön beskrivs ofta som Sveriges mest exklusivt islolerade skärgård och här finns klipperstensstränder i massor och ett rikt fågelliv. Vill du upptäcka dolda Djurö? Meddela oss så hjälper vi dig att arrangera en dagstur hit.

Adress: Djurö nationalpark, 661 91 Torsö
Webbplats: www.sverigesnationalparker.se/park/djuro-nationalpark

Nationalparken Djurö med sin oexploaterade natur ligger i princip mitt i Vänern. 

Gå under jorden i Lugnås

I Lugnås finns gruvan, som är en av världens(!) få kvarnstensgruvor öppna för besökare. Och det är historisk mark vi pratar om här. Enligt den muntliga utsagorna ska brytningen ha påbörjats av munkar under 1100-talet, vilket kom att växa till en verksamhet som på 1850-talet blev större än all annan industri i Mariestad sammantaget. Det var då det. Men arvet efter nedläggningen 1919 lever vidare. I området finns nu idag, över 100 år senare, ungefär 600 dagbrott och 55 gruvor att beskåda, varav en är öppen för visning (med guidade turer).

Adress: Lugnås Älerud 1, 542 94 Mariestad
Webb: www.qvarnstensgruvan.se

På Lugnåsberget finns ett stycke gruvhistoria att spana in (Foto: Anita Kjellqvist). 

Cykla längs Göta Kanal

Ett lika klassiskt som läckert utflyktsmål i trakten är (såklart) Göta Kanal. Att cykla här är en svensk bucket-list-aktivitet som lämpar sig perfekt för en heldagsutflykt. Lilla söta Sjötorp med sina slussar, där du kan hyra cykel, nås på 20 minuter från Mariestads centrum och är en fin startpunkt. Cykla i riktning Lyrestad och stanna till vid Norrqvarn Hotell och Konferens, just intill kanalen, för en stärkande lunch med lokala råvaror. Vill du trampa vidare? Fortsätt då i samma riktning mot vårt nästa rekommenderade depåstopp i Hajstorp. Här finns Hajstorp Slusscafé som frestar med närproducerade, ekologiska och fairtrade-märkta bakverk. Vänder du tillbaka härifrån pratar vi en tur på ungefär tre mil.

Hitta hit: Sjötorps Upplevelsecenter AB, slussvägen 110, Sjötorp (Adress för cykeluthyrning)
Webb: www.cykelsemester.se (För att förhandsboka cykel/cyklar)

Att cykla längs Göta Kanal är en klassiker som håller.

Ta mig dit

Boka din resa till Vänerns pärla

Vi erbjuder flera klimatsmarta resor till sommarstaden Mariestad med omnejd. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag!

You don't have permission to register