Top
Leksands byar

Tio saker att göra i Leksand

Leksand och Siljan är en färgstark trakt. Inte bara av faluröd-mässiga skäl. Här finns så mycket att upptäcka – inte minst när det kommer till lokala smaker och upplevelser. Här är våra tio tips på saker att göra i Leksands kommun.

Titta in världens största kurbitsmålning

Dalarna är lika med kurbits, det känner många till. Och sedan 2015 är det ett fakta som illustreras av världens största kurbitsmålning som nu pryder fasaden på Norsgatan 15 i Leksand. Titta in det imponerande 110 kvadratmeter stora historisk street art-konstverket som mixar modern uttrycksform med traditionell estetik.

Hitta hit: Norsgatan 15, 793 30 Leksand

Världens största kurbitsmålning

Världens största kurbitsmålning hittar du i Leksand. 

Handla prisvärt Leksandsknäcke i bageributiken

Många är vi som något gång knaprat på knäckebrödet från Leksands knäckebröd – som sedan 1817 försett frukostar med fiberrikt bröd, gjort på närodlad råg. Alla bröd bakas utan E-nummer, GMO eller allergener (förutom gluten) och elen som ser till att brödet blir till är helt fossilfri. Utöver de miljömässiga skälen är brödet i sig också värt rekommendationen. Om vi måste välja? Det är en knäckfråga. Men tunnknäcket med frön och havssalt är en höjdare, likaså fäbodknäcket. I bageributiken köper du stora partier till kraftigt rabatterade priser. Bara att bunkra på!

Hitta hit: Leksands knäckebröd, Gärde stationsvägen 11, 793 50 Leksand
Webb: www.leksands.se

Gå en solskenspromenad längs Solvändan

Vill du beskåda brytpunkten där Dalälven blir till sjön Siljan? En (enkel) vandring längs vattnet, där du kan börja vid Leksandsbron, gör att du på första parkett kan upptäcka detta. Just intill strandkanten ringlar grusgången Solvändan sig fram. Är i ärlighetens namn inte en vandring som kräver rejäla boots, eller vandringskängor, men är ändå ett fint sätt att motionera nära stadskärnan. Promenaden är knappt fyra kilometer enkel väg från Leksandsbron till Leksands Sommarland, där du kan vända tillbaka mot (antingen samma väg eller via någon av stigarna i Lugnet-Barkdals naturreservat).

Hitta hit: Strandvägen 31, 793 21 Leksand (Leksandsbron)
Webb: Mer information om promenaden hittar du på www.leksand.se

Solvändan i Leksand

Solvändan är ett trevligt promenadstråk som utgår från centrala Leksand. 

Ta ett svalkande dopp vid Orsandbaden

Går du solvändan från Leksands centrum (eller “Noret” som det kallas i folkmun) kommer du efter några kilometer fram till Orsandbaden/Leksands strand. Platsen erbjuder en fin sandstrand med skogsdunge som fond. Blir du rastlös kan du spela minigolf på någon av de två välskulpterad banorna några hundra meter bort från stranden. Restaurang och café hittar du vid Leksands camping och stugby.

Adress/hitta hit: Busshållsplats; Orsandbaden strand, 793 32 Leksand (busslinje 274)

Paddla kajak på Dalälven

En rogivande men samtidigt fysisk aktivitet är att paddla kajak på Siljan. Packa med dig matsäck och glid förbi pittoreska byar med faluröda hus. Lägg till med kajaken vid någon av de mysiga badplatserna Hälla eller Rönnäs, eller kanske vid en grillplats i en vacker skogsdunge.

Hitta hit: Strandvägen, (tågbrofästet), Leksand
Webb: www.siljankajak.com

Paddla kajak på Dalälven

Paddla kajak och upptäck det vackra landskapet från Dalälven. 

Fika ekologiskt på Bagarstugans Gårdscafé

Katarinas bröd och kaka startade sin verksamhet i Plintsberg, strax utanför Tällberg för några år sedan. Här har hon sedan dess fått besökare att säga smaskens åt hennes bakade bröd, som görs på ekologiska ingredienser som antingen är surdegsbröd eller långjästa bröd med lågt jästinnehåll. Nu har hon också flyttat in till Bagarstugans Gårdscafe (vid Klockargården i Tällberg) och fyller fikabordet till bredden med godsaker och brödsorter. Letar du frukostbröd tycker vi att du ska du slå till på “Plintan” (bakad på blötlagd nakenhavre, rågkross, rågsurdegsbröd med frön och russin).

Hitta hit: Siljansvägen 456, 793 70 Tällberg. 
Facebook: Bagarstugans Gårdscafé Klockargården

Mys på Klockargårdens hantverksgård i Tällberg

Sedan 1974 har det funnits lokala hantverkare och utställare i Klockargårdens hantverksgård. Botanisera bland kläder, smycken, träsaker, skinn, glas och keramik med mera i urtypisk hembygdsgårdsmiljö på Tällbergs höjder.

Hitta hit: Siljansvägen 456, 793 70 Tällberg
Webb: www.klockargarden.com

Hantverksbyn i Tällberg

Klockargårdens hantverksgård med lokala hantverkare och utställare är en klassiker sedan 1974.

Återälska välsorterat mode på Secondaire

Samtida mode och tidlös design är ledorden för Secondaire som beskrivs som en ny typ av secondhandbutik. I den gamla magasinslokalen vid tågstationen i Leksand hänger välsorterat mode redo att återälskas av den stilmedvetne. Här finns kläder, skor och accessoarer för dam, herr och barn och många chanser att fynda märken som Acne, Filippa K och Rodebjer. Kombinera gärna shoppingen med en ekologisk fika på Kaffemagasinet och en besök i konstnärens Ylva Skarps showroom och butik som ligger precis bredvid. Kolla in aktuella öppettider på Secondaries webbplats (se länk nedan).

Hitta hit: Stationsgatan 6, 79330 Leksand
Webb: www.secondaire.se

Ta med dig en fikakorg ut i Hildasholms prunkande herrgårdsträdgård

Anrika Hildasholm, som var sommarbostad för hovets livläkare Axel Munthe under inledningen av 1900-talet, är förutom en ståtlig byggnad också platsen för ett smarrigt sommarkafé. Fyll en klassiskt vävd fikakorg med hembakt och slå dig ner på valfritt ställe i den prunkande herrgårdsträdgården. På Hildasholm går det att njuta på fler sätt än över en välfylld fikakorg. I trädgården finns under sommaren 2020 en häftig skulpturpark och hälsoaktiviteter som yoga och quigong finns också på programmet. Även flera kurser i hälsans tecken sker i Hildasholms anrika regi. Kika in på webbplatsen för aktuell information.

Hitta hit: Munthes Hildasholm, Klockaregatan 5, 793 31 Leksand
Webb: www.hildasholm.org

Fika på Hildasholm i Leksand

På Hildasholms trädgårdscafé kan du packa med dig en välfylld fikakorg ut i den prunkande trädgården med utsikt över Siljan. 

Avnjut lokala smaker på Johanssons restaurang på Tällbergsgården

I hjärtat av Tällberg ligger den sedan tidigt 1900-tal ombyggda skolan som blev till pensionat: Tällbergsgården. Här finns också Johanssons restaurang som drivs i pensionatets regi där fokus ligger på att använda lokala och ekologiska råvaror. Med en bedårande utsikt över Siljan blir du här serverad mat i hög White Guide-klass vid både helgluncher och längre kvällssittningar.

Hitta hit: Tällbergsgården, Holgattu 1, 793 70 Tällberg
Webb: www.tallbergsgarden.se

Lockar Leksand?

Boka våra resor till Leksand

Vi erbjuder flera klimatsmarta resor till Leksand och andra genuina platser i Dalarna. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag!

You don't have permission to register