Top
kolarbogård-café

Tio caféer i Dalarna med hållbar inriktning

Mysiga caféer med hembakat fika finns bakom varje gårdsknut i Dalarna. Här är våra favoriter som även lägger extra fokus på att baka med lokala och ekologiska råvaror.

Café Frostbrunnsdalen

Frostbrunnsdalen. Smaka på det Astrid Lindgren-kompatibla namnet. Och det är mer än namnet som får en att längta hit, till den gröna naturreservat-pärlan utanför Borlänge. Det som erbjuds i caféet i den mysiga röda stugan är riktiga färgexplosioner och bakkonst av stora mått. Här kan du inte gå snett, allt vi provat har varit riktigt gott, men om du tvingar oss att välja? Limepajen är en höjdare. Dessutom stora plus för det veganska utbudet och rawfikat som också slår det mesta. Fråga gärna i kassan efter alternativ om de inte exponeras längst fram. Efter fikat här kan du med fördel gå av några kalorier i naturreservatet på skogpromenaden.

Hitta hitt: Romme, 784 63 Borlänge
Facebook: www.facebook.com/cafefrostbrunnsdalen

Frostbrunnsdalen får vårt ekologiska caféhjärta att bulta lite extra. 

Gott&Reco

På Gott&Reco i Falun löper hållbarhet som en grön tråd längs hela verksamheten. Cafét är inrett med återvinningsbart material och serverar hälsosam mat och fika fritt från gluten och vitt raffinerat socker. Allting bakas med från grunden med naturliga råvaror och så få tillsatser som möjligt. Ekologiskt och lokalt används i största möjliga mån. Här finns bland annat smak- och näringsrika budda- och pokebowls, grillade och glutenfria ciabattas med olika fyllningar och läckra rawcakes.

Adress: Stora Torget 2, 791 71 Falun
Webb: www.gottochreco.se

Kafé Nyfiket

På Rättviks Gammelgård checkar sommarkafét Nyfiket med briljans i boxarna som får vår kak-längtan att löpa amok; hembakat, ekologiskt och närproducerat. Miljön för serveringen gör inte saken sämre; röda timmerstugor i genuin miljö stegrar upplevelsen ytterligare. Erbjuder, förutom fikat, även lättare maträtter som soppor, smörgåsar och tortillas. Ha dock inte för bråttom. Nyfiket är poppis och särskilt i juli månad (under normala omständigheter) kan maten dröja en smula. Men det är helt klart värt det!

Adress: Kafé Nyfiket, Gammelgården, Sjurbergsvägen 1, 795 32 Rättvik
Webb: www.kafenyfiket.se

Kafé Nyfiket i Rättvik

Kafé Nyfiket är ett lika mysigt som reko ställe i Rättvik. 

Katarinas bröd och kakor

Katarinas bröd och kakor startade sin verksamhet i Plintsberg, strax utanför Tällberg för några år sedan. Här har hon sedan dess fått besökare att säga smaskens åt hennes bakade bröd, som helt görs på ekologiska ingredienser som antingen är surdegsbröd eller långjästa bröd med lågt jästinnehåll. Nu flyttar hon in till Bagarstugan (vid Klockargården i Tällberg) och fyller fikabordet till bredden med godsaker och brödsorter. Letar du frukostbröd tycker vi att du ska du slå till på “Plintan” (bakad på blötlagd nakenhavre, rågkross, rågsurdegsbröd med frön och russin).

Adress: Siljansvägen 456, 793 70 Tällberg. Obs! Ny adress från 2020.
Webbplats: www.brodokaka.se

Café Zorn

I Emma och Anders Zorns gamla stall i Mora hittar du Café Zorn. Här skapas mathantverk av ekologiska och lokala råvaror i White Guide-klass. I en unik miljö med härlig atmosfär kan du njuta av fantastisk mat och fika. Väggarna pryds av konst och här finns också det välbevarade skåpet som tillhörde Anders Zorns mamma. Den gamla hästhagen har gjorts om till en mysig uteservering. Café Zorn har även ett brett sortiment av glutenfritt, veganskt och raw food. När du ändå är i krokarna rekommenderar vi starkt en guidad visning i Zorngården.

Adress: Vasagatan 34, 792 31, Mora
Webb: www.cafezorn.se

Historiskt och minnesvärt gott på Café Zorn. 

Station Grön Konst och Kafé

Vegetariskt och veganskt är ledorden i det nya caféet i stationshuset i Rättvik som nu (sommaren) 2020 slår upp portarna. I de historiska lokalerna vid järnvägsspåret finns också konstutställningar och fikat som serveras är, förutom vegetariskt och veganskt, lokalproducerat och ekologiskt.

Adress: Stationshuset, Riksvägen 40, 795 32 Rättvik
Webb: www.stationgrön.se

Snitths Hantverksbageri

Intill järnvägen i Furudal i Rättviks kommun ligger det lokala bageriet som verkligen har örat mot rälsen när det kommer till bageristandard. Snitths hantverksbageri använder lokala och ekologiska råvaror och gör mesta möjliga ur de schyssta förutsättningarna med ägaren Kärsti vid brödkaveln. Bullarna smälter i munnen, men vår favorit är ändå den välfyllda grillade croque monsieur-mackan som är värd varje utflyktskilometer.

Adress: Snitths hantverksbageri, Furudal Järnvägsgatan 9, 790 70 Furudal
Webb: www.snitths.se

Genuina fikvibbar på Snitths Hantverksbageri.

Kaffemagasinet i Leksand

Ett stenkast från tågstationen i Leksand hittar du Kaffemagasinet. Här serveras hembakat fika, lättare luncher och noga utvalt kaffe i ett över 100 år gammalt magasin. Miljön är mysig och rustik och råvarorna i största möjliga mån ekologiska och närproducerade. På menyn hittar du både traditionellt och hälsosamt fika. Vår favorit är raw-snickerskaka! Spana gärna in den välsorterade secondhandbutiken Secondaire och konstnären Ylva Skarps showroom och butik i grannlokalerna.

Adress: Stationsgatan 6, 793 30 Leksand
Webbplats: www.kaffemagasinetleksand.se

Kolarbo Gård/Muddus hjortron

På Kolarbo Gård (med sitt café Muddus hjortron) finns mängder av egentillverkade godsaker att välja på. I gårdsbutiken säljs bland annat chokladpraliner, marmelad, sylt, te, glögg och chutneys. Här finns också ett lantligt café som serverar hembakat fika, ofta med ingredienser från den egna ekologiska trädgården. Merparten av bären som används i tillverkningen av de egna produkterna plockas från den egna miljöcertifierade skogen runt gården. Caféet har öppet på helgerna. Spana in aktuella öppettider på Kolarbo Gårds webbplats.

Adress: Kolarbo 94, 774 97 Fors
Webb: www.kolarbo.se

Kolarbo gårds egna praliner går inte av för hackor.

Björgården

På Björgårdens gårdscafé som har öppet sommartid får du uppleva närheten till natur, djur och maten som produceras på gården. Här kan du koppla av trädgården och njuta av hembakat fika eller fylla en fikakorg för att ta med dig på en promenad i det vackra kulturlandskapet i Gärdsjö. Allting tillagas från grunden och menyn varieras efter råvarornas mognad. På gården tillverkas bland annat egen sylt på, i största möjliga mån, lokala och ekologiska råvaror. Förutom de egna produkterna kan du i gårdsbutiken även handla mathantverk från andra lokala producenter.

Adress: Övre Gärdsjö Landsväg 75, 795 92 Rättvik
Webb: www.bjorgarden.se

Fikatajm

Vill du också fika i Dalarna?

Vi erbjuder flera klimatsmarta resor till lokala smakupplevelser i Dalarna. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag!

You don't have permission to register