Top

Thomas trävärld – en naturlig frizon

Djupt in i den värmländska skogen, bortom stadens ljus, finns en by där det skiner av naturglädje. Här står porten öppen till Thomas trävärld.

“Det började med två händer…”. Så beskrivs inte sällan företags framgångssagor från idéstadie till succé. I Thomas Petersons fall är dock det klyschtrötta citatet mer av en bokstavlig sanning. Marken framför sjön Eldan var förvisso hans, men i början av 2000-talet var vacker sjöutsikt en avlägsen tanke. Men det var då det. Nu, närmare 20 år senare, glittrar vattnet synligt från sluttningen i skogen. Tack vare ett par envetna snickarhänder.
– Det tog några år av hårt arbete, men att nu se vilken glädje det jag skapat skänker människor som kommer hit, det är verkligen något att leva för, konstaterar Thomas.

Galen idé som fick fäste

Han hade något år tidigare sett visionen framför sig i sitt huvud. Här skulle hans naturby med boende i trädkojor – som skulle få folk att ta omvägen till Långserud i västra Värmland – bli verklighet.

Många tyckte nog jag var lite galen, haha. På den här tiden var det ute med boende av den här typen. Då var det mest lyxhotell som var på tapeten och som folk efterfrågade. Idag ser det, tack och lov, lite annorlunda ut, säger Thomas.

Annorlunda är också ett passande ord för Thomas egentillverkade by – som går helt i trä. Tre timmerstugor, två kojor bland trädtopporna och en flytande husbåt utgör anläggningen som Thomas snickrat fram under årens lopp.
– Tjusningen och charmen tror jag ligger i det avskalade. Här är det en frizon från uppkopplade omvärlden. Och ett tillfälle att bara vara, säger Thomas, samtidigt som han sträcker över en kåsa av det brasuppvärmda kokkaffet.

Trä som tas tillvara

Här är bokstavligt allt av trä som existerar i ett energisnålt kretslopp.
– Skulle vi bara gå härifrån för gott skulle allt bara förmultna. Allt jag byggt är i obehandlat trä. Även tallrikarna jag täljer fram till de större sällskapen som kommer hit.

För den som kommer till Naturbyn är det främst just upplevelsen av naturen som lockar. Och under de senaste åren (bortsett corona-året 2020) har människor från hela världen hittat till värden Thomas värld, det har dock inte stört ortsbefolkningen i lilla Långserud. Tvärtom.

– Vi jobbar småskaligt och charmen för gästerna ligger just i lugnet, så ska det växa ska det vara försiktigt. Däremot brukar jag tipsa gästerna om vår välsorterade lanthandel, dit många också vänder sig för att handla. Det känns bra att vi kan stötta varandra i trakten här, avslutar Thomas.

Ta mig dit

Res till Hemliga trävärlden!

Värmland kallar! Avskild glamping på dolda platser, trädkojor i väst eller pittoreskt pensionat i konstnärstrakt. Vilken Friendlyresa passar dig?

You don't have permission to register