Top

Plintsbergs välbevarade solskenshistoria

Strax utanför Tällberg i hembygdsgårdsmiljö finns en genuin Siljan-skatt. En skatt som blänker som aldrig förr – tack vare soliga Kajsa och Francisco.

”Men vad sägs om att vi tar över då?” Frågan från Kajsa, som vid tidpunkten jobbade på Designtorget i Stockholm kom något förvånande. Men landade helt rätt. Hennes tidigare Designtorget-kollega hade flera gånger berättat om sin pappas ögonsten till pensionatet i Dalarna, som han vurmade så för. Men nu var driften osäker. Nuvarande medarbetarna, ett par i pensionärsåldern, var i färd med att trappa ner. Nu behövdes nya krafter. Men det hade visat sig lättare sagt än gjort att hitta. Tills Kajsa fick höra talas Daladrömmen.

– Vi hade varit i Mora sommaren innan och blivit riktigt förtjusta i Dalarna. Francisco hade då uttryckt att ”där vill jag bo” så när ett konkret förslag plötsligt gjorde det möjligt kändes det som en chans för bra för att missa, säger Kajsa, som snabbt fick med Francisco, som då arbetade på Kulturhuset i Stockholm, på tåget.

Pensionat sedan 1928

Sagt och gjort. 1 april 2019 började de driva pensionatet på höjden i Plintsberg, som faktiskt varit verksamt sedan 1928. Under 2000-talet har gården, undan för undan, renoverats och rustats upp varsamt för att behålla sekelskiftscharmen med uppdaterad standard. Och det känns. En anda av äkthet och historia går som en tråd överallt. Insikten inomhus är en sak, men pensionatet är också en direkt sevärdhet med sitt läge. Här är det svårt att inte förlora sig i utsikten, där praktiskt taget hela Siljan vecklar ut sig framför ens ögon.

– När det blir långa dagar, och en känner sig lite sliten, är det den bästa energikicken. Det räcker med att titta ut ett par sekunder för att bli alldeles uppfylld. För att inte tala om solnedgångarna, de är något alldeles extra, säger Francisco.

Artistelit på besök

Redan första året har också Kajsa och Francisco satt sin prägel på verksamheten.

Vi värdesätter det familjära, och att göra saker från grunden. Vi bakar brödet till frukosten och fikabordet själva och middagsmaten har ingen fast meny eller så, utan det är vår mat för dagen som gästerna blir serverade – ofta med vegetarisk inriktning, säger Kajsa.

Ryktet om den trevliga småskaligheten har gett eko. Antal gästnätter ökar stadigt och även artister som uppträder på Dalhalla har börjat upptäcka pärlan i Plintsberg.

– Det är riktigt roligt. Vi erbjuder något annat än en hotellkedja som lockar, säger Francisco, och fortsätter:

– Plintsberg har tagit emot oss med öppna armar och vi känner redan att vi har ambassadörer i grannskapet som sprider budskapet om oss vidare. Det är en härlig gemenskap här, som också är fin att dela med gästerna.

Upplev solskenshistorien

Boka din resa hit!

Vi erbjuder flera resor till Kajsa och Franciscos härliga pensionat med milsvid utsikt över Siljan. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag!

You don't have permission to register