Top
Image Alt

Hållbart resande

Hur vi tillsammans kan resa för en vänligare värld.

Varför resa hållbart?

Att resa, upptäcka nya platser och möta andra kulturer tycker vi är bland det bästa som finns. Men vi vill inte att det ska ske på bekostnad av någon annan. Hållbart resande handlar om att vara vänlig mot alla inblandade. Det innebär att människor, djur och natur inte tar skada av ditt resande och att det gynnar samhället och lokalbefolkningen dit du reser.

Turismen har i årtionden varit en av världens största näringar och en livsviktig inkomstkälla för många människor. Under årens lopp har det dessvärre uppstått många problem med folks resande. I många fall sliter den på miljön och det är inte ovanligt att många i branschen har låga löner och dåliga arbetsvillkor. Dessutom finns ofta ägarskapet och vinsten hos ett internationellt storbolag – snarare än hos den lokala medarbetaren.

Tillsammans för hållbart resande

Vi på Friendly Travel vill därför inspirera och göra det enklare att resa mer hållbart – så att vi tillsammans bidrar till en positiv förändring på de platser vi besöker. Genom aktiva val kan vi gynna den lokala människan, och de aktörer som jobbar medvetet med hållbarhetsfrågor.

Inget är 100 % hållbart, men genom våra val och våra samarbetspartners aktiva satsningar för miljö och lokalsamhälle tar vi steg i rätt riktning mot ett mer hållbart sätt att resa.

Miljömedvetna samarbetspartners

Vi har valt att samarbeta med boenden och aktivitetsarrangörer som delar våra värderingar om hållbarhet. Allt fler aktörer vill marknadsföra sig som ett hållbart alternativ – då det är något många konsumenter efterfrågar. Men ibland kan det vara påklistrat och ett fasadliknande spel, av Green Washing-karaktär. När vi väljer våra samarbetspartners kontrollerar vi att det handlar om mer än fluffiga ord på en webbplats.

Vi använder oss därför av den oberoende organisationen GSTC (Global Sustainable Tourism Council) hållbarhetskriterier när vi väljer ut våra boenden. Vi har också tät kontakt med alla våra boenden och aktivitetsarrangörer för att säkerställa att de faktiskt, på riktigt, jobbar aktivt med hållbarhet.

Klimatsmart transport

Den största miljöboven i en utlandsresa är – inte sällan – transporten till slutdestinationen. Exempelvis står en flygresa till Thailand för utsläpp som ensamt fyller kvoten för en persons hela hållbara utsläppsutrymme (på två ton/person) för ett helt år. Men genom att välja tåget och resa till mer nära destinationer istället kan du göra ett aktivt miljöval som minskar dina koldioxidutsläpp. Rejält. I de allra flesta fall med flera hundra procent. Enligt beräkningar på klimatsmartsemester.se skulle du exempelvis behöva åka tåg mellan Örebro och Leksand 179 gånger tur och retur för att komma upp i lika stort utsläpp som en flygresa till Nice.

Och väljer du Torsö i Vänern framför Thailands öar för din semester minskar du dina utsläpp med sisådär 31 000 procent.

På alla våra resor kan du vara trygg med att vi erbjuder vi dig det allra bästa transportalternativet ur klimatsynpunkt. I samtliga våra (kommande) Europaresor inkluderar vi och bokar en kollektiv transportlösning, mestadels med tåg, tur och retur från din hemmaperrong. Till samtliga våra Sverigeresor (där det är praktiskt genomförbart) har du också möjlighet att boka kollektivtransport genom oss.

Våra resor till Mellansverige gör också att flera miljoner svenskar kan nå någon av våra destinationer under två timmar, vilket gör restiden lika skönt kort som smart ur klimatsynpunkt för det stora flertalet.

När du väljer Friendly Travel:

Gynnar du den lokala ekonomin på den plats du besöker eftersom vi framförallt valt att samarbeta med mindre, lokalägda boenden och aktivitetsarrangörer. Som i sin tur har samarbeten med andra lokala aktörer som jobbar med hållbarhet, som stärker en lokal samverkan. Rekrytering av medarbetare sker i största möjliga mån bland lokalbefolkningen.

Tar du ansvar för ditt klimatavtryck. Det eftersom vi samarbetar med boenden och aktivitetsarrangörer som arbetar aktivt med sin miljöpåverkan. Det kan handla om att de använder återvinningsbart material, minimerar sin användning av engångsartiklar, har klimatsmart energiförsörjning och samarbetar med lokala och ekologiska leverantörer när det kommer till mat och dryck.

Bidrar du till det lokala kulturarvet då flera av våra partners jobbar aktivt med den typen av projekt.

Får du vår gröna guide till resmålet, där vi uppmärksammar klimatsmarta aktörer inom en rad områden. Med den som stöd kan du på egen hand bidra till att den småskaliga besöksnäringen håller och frodas över tid.

Naturliga upplevelser

Våra resor med hållbart fokus

Vi har handplockat boenden, naturupplevelser och lokala specialiteter och skapat resor som gör det enkelt att upptäcka Sverige mer hållbart utan trängsel. Vilken blir din favorit?

You don't have permission to register