Top

En egen måne i Furudal

Vill du, liksom Ted Gärdestad, ha en egen måne att åka till? I Furudal utanför Rättvik tar du stegen mot himlahöjden hos Mireille van Ruiven och Willem Terstegen.

Sällan har beskrivningen “unik upplevelse” passat bättre in än den gör här i Dalaskogen, norr om Rättvik. Och det finns mer som är osannolikt med historien i den furudalska sagan om Mireille och Willem. Ta bara hur de hamnade här. För fem år sen bodde de i Nederländerna, och letade efter ett nytt utlandsäventyr. Han processmanager, och hon marknadsförare. Men nu ville de testa något annat. Men var – och med vad? Tanken på att bo nära naturen – och den skandinaviska kulturen smög sig på allt mer. Och efter en resa till Dalarna var det inget snack längre. Furudal var stället med stort S. Sedan dess har de undan, för undan byggt upp en småskalig besöksverksamhet i och kring gården.

– Det blir bara roligare och roligare för varje år. En får så mycket energi tillbaka av alla semesterbesökare – att det nästan känns som att ha semester själv jämt, skrattar Mireille.

Både bekväma och spektakulära möjligheter

I Fähuset och Höladan har de i flera år kunnat ta emot familjer och större sällskap. Sedan ett år tillbaka har gården också fått sällskap av två än mer spektakulära, naturnära, boendeformer: Oddis öga och den röda supermånen bland trädtopparna.
– Vi ville komplettera vårt stugboende med något annorlunda där gästerna verkligen kan bli ett med naturen. Och genom ett brittiskt företag, som står bakom arkitekturen, fick vi nys om de här boendetyperna, säger Willem, och pekar upp mot det smått otroliga som skymtar bakom honom i skogsgläntan.

Till höger en cylinderformad en kapsel i trä med stora ljusinsläpp till ögon som välkomnar upp till fyra gäster och lite längre in i skogen, flera meter upp i luften, hänger supermånen.
– För gäster som vill vara nära naturen känns det som vi prickat rätt. Det är både yngre och äldre, långväga och svenska besökare som lockas av konceptet. Jättekul, verkligen, konstaterar Willem.

Se stjärnklara nätter från månen

Att ta stegen upp till månen är sannerligen en riktig höjdare. Och inte blir det sämre när jag på Neli Armstrong-manér tar mina första stapplande steg däruppe. Utomjordiskt nästan. Taket är transparent och inbjuder till mysiga stjärnklara kvällar. Uppvärmningen ordnar gästerna själva med en värmande kamin.
– Även om vi har som allra mest bokningar sommartid är det en året runt upplevelse. Vi har haft gäster som sovit här riktigt bistra vinternätter, säger Mireille.

Paret Van Ruiven/Terstegen har på några år blivit en viktig länk även för andra lokala aktörer verksamma på orten, som totalt 500 personer kallar hemma året om.
– Att bygden lever är oerhört viktigt. Därför har vi samarbeten med lokala bageriet, retrobutiken, med flera. Det är något vi vill utveckla ännu mer, säger Willem, samtidigt som han stjälper upp ett glas björkvatten, just utvunnen från skogsdungen utanför.

Det smakar friskt. Nog finns det ett spirande liv på månen, alltid. Åtminstone i Furudal.

Ta mig dit

Vill du också ha en egen måne?

Vi erbjuder flera resor till Willem och Mireilles fantastiska värld. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag!

You don't have permission to register