Top
brommösund-segelbåtar

Öar i Vänern

Unesco-skyddade öar med vandring, cykling och naturupplevelser i första rummet.

Öar i Vänern

Nära Mariestad finns en verklig ö-oas med vita sandstränder och orörda skogar. Här hjälper vi dig att hitta fram till Unesco-utnämnda öar med vandring, cykling och naturupplevelser i första rummet.

Då vi är uppvuxna i området runt Mariestad har trakten en särskild plats i våra hjärtan och är, även objektivt sett, en semesterdestination av högt europeiskt snitt. Med oss hittar du till naturliga platser och stöttar småskaliga arrangörer som tar ansvar för sitt avtryck på miljön. Du bidrar även till att stärka den lokala ekonomin på platsen då våra paketresor sammanför flera lokala aktörer.

Natursköna öar i Vänerskärgårdens biosfärområde

Vänerskärgården är, förutom ett storslaget innanhav, en plats för sisådär 22 000 öar, kobbar och skär. Med våra resor kan du nå öarna Torsö, Brommö och Djurö som är tre riktiga Vänerguldkorn där du enkelt blir en del av naturens gilla gång. Här kan du vandra längs de oräkneliga vandringslederna, ta en strandpicknick under cykelturen – eller bara må på en klippa med det guppande vattnet som sällskap. Området inbjuder till en lugn stund i nu:et – och hållbar framtid för kommande generationer. Vänerskärgården är nämligen ett så kallat biosfärområde, där samspelet mellan människa och miljö är i konstant blickfång med målet att bevara biologisk och kulturell mångfald.

Idyllen Torsö – Väners största ö

Idyllen Torsö, som är Vänerns störst ö, nås bekvämt med bron från fastlandet. På våra resor är det här du bor, på vårt utvalda boende, med ett skönt klippbad som främsta granne beläget ett stenkast från restaurangen som serverar lokalproducerad mat i skärgårdsmiljö.

Sagolika Brommö – den bilfria ön

Från Torsö ser du över till Brommö, den bilfria ön, dit du tar dig med en fyra minuter kort färja. Upptäck öns västkustlika charm från cykelsadeln (som är inkluderat i våra resor hit) och stanna till vid de vita sandstränderna eller på en undanskymd klippa i lä.

Nationalparken Djurö – den oexploaterade ön

Djurö är minstingen i ö-sällskapet och beskrivs ofta som Sveriges mest exklusivt islolerade skärgård. Ön är också ett nationalparksområde där du på våra resor erbjuds en unik dagsutflykt för att att utforska det oexploaterade naturlivet till fots.

Lokala specialiteter i närområdet

Förutom ölivet inbjuder näromådet till fler lokala specialiteter. För våra längre resor till området får du inte missa sommarsköna Mariestad där du kan ströga genom Gamla stans kullerstensgator och avnjuta lokalproducerad mat, dryck och glass i den mysiga hamnen.

Vänern väntar

Boka våra resor till Vänerns öar

Vi har flera resor med hållbart fokus till naturnära platser i den orörda Vänerskärgården. Vilken blir din favorit?

You don't have permission to register