Top
Trandansen-NattDans- Photo Cred Roger Borgelid

Hornborgasjön

Runt Hornborgarsjön finns ett oförstört djurliv och historiska pilgrimsvandringar.

Historiska Hornborgasjön

Naturområdet runt Hornborgasjön i Västergötland gör att det spritter i många ben. Hos både trana och människa. Och inte undra på. Här finns ett oförstört djurliv och historiska pilgrimsvandringar att dansa i takt med.

Vi har flera resor där du får en uppleva de historiska trakterna runt Hornborgasjön, mellan Vänern och Vättern. På våra resor kan du med utgångspunkt i varsamt renoverat torp i gårdsmiljö eller familjeägt pensionat med anor upptäcka det naturliga paradiset till fots (med runt 20 naturreservat inpå gårdsknuten) och besöka historiska miljöer som får en att häpna. När du bokar en resa med oss får du också vår gröna guide med våra favoriter av utflyktsmål, naturupplevelser och lokala restauranger du inte får missa. Med guiden som stöd semestrar du med hållbart fokus och stöttar effektivt den småskaliga besöksnäringen i trakten.

Upplev mäktig dansshow

Hornborgasjön är världskänt för sina tranor. Varje vår förvandlas våtmarken till en imponerande dansbana för över 20 000 fåglar som firar in sin årliga Sverige-comeback med en dansfest som heter duga. Fågelskådare eller inte, det är en mäktig show att beskåda oavsett. Men Hornborgasjön är mer än sin fantastiska flock av fåglar.

Historiska vandringar

Trakterna runt Hornborgasjön bjuder in till vandringar där historiens vingslag är lika närvarande som naturen är vacker. Här finns något för både långa strövtåg och korta mysturer. Den tre mil långa pilgramsvandringen mellan Gudhem och Varnhem lockar med flera historiska höjdare. Gudhems klosterruin, en plats porträtterad i Guillous Arn-berättelse och Varnhem med den medeltida kyrkan och Kata Gårds klosterruin (med Sveriges äldst bevarade rum) är bara några av höjdpunkterna. Med våra samarbetsboenden är leden aldrig långt borta. Och på nära avstånd hittar du också till den så kallade Vallebygden där småsjöarna och de blomstrande kulliga vägarna och naturreservaten inte är något annat än hänförande. Kort sagt; bygden runt Hornborgasjön är full av fynd.

Äventyret väntar

Boka våra resor till Hornborgasjön

Vi har flera resor med hållbart fokus till naturnära platser i området runt Hornborgasjön. Vilken blir din favorit?

You don't have permission to register