Top

10 vandringar i Mellansverige

Vandring i Sverige behöver inte betyda avancerad terräng i Norrland med full vildmarksmundering och övernattning i tält. I Mellansverige finns mängder av magiska vandringsleder med varierande natur och historiska sevärdheter som passar de flesta med ett par skor. Ta med dig termosen, fikat och sittunderlaget och ge dig ut på en avkopplande tur i naturen. Här är några av våra favoritleder i Mellansverige.

Pilgrimsleden Falköping – Varnhem

Det historie-gedigna och naturrika området runt Hornborgasjön är som gjort att upptäcka till fots. Faktum är att den totalt 44 kilometer långa pilgrimsvandringen mellan Falköping och Varnhem täcker in mängder av upptäckter i det som kallas Sveriges historiska vagga. Om du mäktar med hela turen (förslagsvis under tre dagar) passerar du historiska höjdpunkter som Gudhems klosterruin, Varnhems klosterkyrka, Kata Gård och Ekornavallen. För att bara nämna några. För den något mer rimliga endagsutflykten rekommenderar vi etappen mellan Naturum Hornborgasjön och Varnhem (11,5 kilometer). Mot slutet, om du går i riktning mot Varnhem kommer du in på Rosenstigen, Gustafsfors kvarn och den vackra valvbron. Ett värdigt crescendo!

Du hittar mer information om leden på vastsverige.com.

Gudhems klosterruin är en av alla historiska sevärdheter du passerar längs Pilgrimsleden. 

Flämsjön runt

Vallebygden, som ligger norr om Hornborgasjön är kulligt, gulligt och ståtar med små mysiga sjöar och – inte minst naturreservat – till både höger och vänster. Ska du välja ett reservat för din vandring i området? Då är Eahagen, som var ett av Sveriges första reservat då det begav sig 1935, stället för både kort och lång dagsutflykt. Under vår och sommar blommar det friskt från ramslök, vitsippor och körsbärsträd och under vandringen passerar du också lummigt bokskogsparti. Tar du turen runt Flämsjön i reservatet får du dig både en skön tur på 9,5 kilometer och badmöjligheter i ett skönt vandringskit.

Du hittar mer information om leden vastsverige.com.

Trehöringsrundan

Nationalparkens längsta vandringsled är Trehöringsrundan, som går runt just sjön Stora Trehörningen. Under 9,5 relativt tuffa – men roligt varierande – kilometer passerar leden allt ifrån urtida gammelskog och stora berghällar där inlandsisens spår syns till sköna sandstränder (vid Vitsand). Den officiella ungefärliga tidsramen för leden är sex timmar, och även om den möjligen är i överkant, får du räkna med flera timmar för att komma runt sjön och därmed leden. Men vackert är det.

Du hittar mer information om leden på www.sverigesnationalparker.se.

Magiska vyer över skog och sjö är ständigt närvarande under Trehörningsrundan.  

Trollkyrkerundan

Tivedens skog beskrivs inte sällan som trolsk. Och få leder bär lika värdigt det epitetet som Trollkyrkerundan. Leden mäter 4,6 kilometer och är bergig och backig men innehåller även rent innehållsmässiga höjdpunkter, som skogsbrands-överlevande gammelskog och inlandsismärkningar. En av alla stigningar leder fram till Lilla Trollkyrkan där utsikten en vacker dag är smått häpnadsväckande. Ända till Vadstena på andra sidan Vättern kan den vidsträcka utsikten ta dig.

Du hittar mer information om leden på sverigesnationalparker.se 

Laxhall-Sandbäcken på Torsö

Längst ut på Torsö i Brommösund tar den, nyligen iordningställda, vandringsleden på knappa milen sin början. Här passerar du bland annat klipperstensstränder, Hattareviks fina badplats (med sand/klippbad) längs en skön skogsvandring på stigar och grusvägar. Turen är en rundtur och är tydligt uppskyltad från start till mål, vilket gör den lika enkel som den mestadels är vacker.

Du hittar mer information om leden på torso.se.

Det är något speciellt med öar. Inte minst Torsö och att vandra längs stigar och på klippor med utsikt över Vänern är otroligt rogivande. 

Siljan Strandvandring

Oavsett årstid är det läckert att vandra längs Siljans strandkant – och den här vandringsturen i lätt terräng låter dig göra just det. Dessutom finns det mycket att se och upptäcka på vägen. Inte minst när det kommer till historia. Vandringen börjar vid långbryggan, en startpunkt svår att missa. På vägen längs vattnet norrut passerar du också Vasamonumentet som restes i slutet av 1800-talet för att påminna om hur Gustav Vasa just här manande på dalkarlarna att stå upp mot danskarna då det begav sig 1520. Persborgs brygga och Vikarbyn är två andra hållplatser längs vandringen som, om du föllföljer den i sin helhet slutar i Öja, ungefär en mil bort. Observera att vandringen inte är en rundtur. Det är därför socialt accepterat att vända i förtid:)

Du hittar mer information om leden på visitdalarna.se.

Tällberg runt

I Tällberg är utsikten över Siljan alltid närvarande och längs den sju kilometer långa Tällberg runt-leden når du flera höjdpunkter där du “sehr schön”. Börja vandringen, som skyltas med röd markering, vid Tällbergs camping. Här går du först längs vattnet innan leden vänder uppåt mot den mycket fina vyn från Digerberget, som är vandringens bästa anhalt för foto och förtäring. Leden vänder sedan tillbaka, och med Siljan i blickfånget, passerar du röda-hus-med-vita knutar-täta-stråk (bland annat Tällbergsgården) innan du gått varvet runt.

Du hittar mer information om leden på visitdalarna.se.

Digerbergets njutbara utsikt passar perfekt för ett första fikastopp.

Tre toppar

Det här är en riktig utkiksrik tur som går över topparna Hökålsberget, Lerdalsberget och Hedsåsberget – därav vandringens namn. Vandringen, som är 7,5 kilometer lång, gör sig som allra mest fager under vår- och sommar. Då är naturreservatet Dalen (Vitsippsdalen) med sina blommor och rika fågelliv en riktig höjdare.

Du hittar mer information om leden på rattvik.se.

Gruvrundan

I skogsmarkerna i Gräsmark, mellan Sunne och Arvika, var det febril aktivitet under 1500-talet till 1900-talets början. Här var då ett centrum för kopparfynd. Idag finns en knapp milsvandring här som bjuder in till en häftig och prövande strapats till historielektion. Här och var finns det “rekvisita” kvar som påminner om det som en gång var: koppartråd, ångpannor och – såklart – gruvgångar är bara några av de innehållsdelar som utgör minnesmärken. Missa inte att (försiktigt) gå ner i Källargruvan. Här är kopparfärgen längs väggarna rena rama konstverken!

Du hittar mer information om leden på varmlandsleder.se. Läs också gärna vårt vandringsreportage om Gruvrundan på visitvarmland.se.

gruvrundan-gruva

Gruvrundan bjuder på naturliga konstverk i mängder. 

Sundsbergsleden

Sundbergsleden hinner trots sin korta 6-kilomterssträcka med att bjuda på stor variation av naturupplevelser. Vatten, gammelskog, rikt fågelliv, blomstrande blåsippor (under rätt årstid) och läcker Fryken-utsikt är bara några av höjdpunkterna. Leden är att beteckna som backig, så var beredd på att bli andfådd. Sundsbergsleden är liksom våra övriga vandringstips i Värmland, också en så kallad utmärkt kvalitetsled, vilket innebär att en som besökare kan förvänta sig bra skyltning, underhåll och att leden tagits fram i samråd med markägare och kommun.

Du hittar mer information om leden på varmlandsleder.se.

Njutvandra

Kombinera härlig vandring med mysigt boende

Vi erbjuder klimatsmarta resor till mysiga boenden med lokala smakupplevelser nära vandringslederna i blogginlägget. Spana in vilket paket som passar dig bäst och skicka en bokningsförfrågan redan idag! Eller kontakta oss så rekommenderar vi och skräddarsyr din upplevelse.

You don't have permission to register