Top
Unika hotell i Mellansverige

10 unika hotell och annorlunda naturboenden

Gillar du också unika hotell och annorlunda naturboenden? Kanske drömmer du om att bo på månen, vattnet eller i trädtopparna? Eller varför inte i en svamp, silo eller igloo? Här listar vi våra tio favoriter av unika hotell och annorlunda naturboenden i Mellansverige.

1. Flytande igloo med smart ekotänk på Yggdrasil Water Huts

Igloo på vatten

Nära Töcksfors, på sjön Foxen, väntar ett annorlunda naturboende. Här kan du checka in på en innovativ igloo, med magiskt naturläge, smart ekotänk och 180 graders-sjöutsikt. Igloon ger komfort som ett hotellrum och öppnar dörren till storslagen natur. Från sängen har du panoramautsikt över naturens skådespel som bjuder in till bad, fiske – och om årstiden klaffar – längdskidor och långfärdsskridskor. Boendet drivs på el från biobränsle/solceller.

2. Bo i trädkoja eller husbåt i Naturbyn

Bo i trädkoja

I västra Värmland, i lilla Långserud, ligger en värld byggd helt i trä. Vackert vid sjön Emten tornar trädkojor upp sig, tillsammans med husbåtar. Allt byggt av ägaren Thomas som – för över 20 år sedan – i en tid då naturturism var utdömt satsade. Och vann. Idag kommer besökare från hela världen till Naturbyn. Att bo i trädkojan “Sehr Schjönn” tio (!) meter upp i luften är surrealistiskt, läckert svindlande och naturlig perfektion på en och samma gång.

3. Testa Sveriges mest hållbara reseupplevelse Swedish Country Living

Stuga off grid

Skala av, koppla ner och samtidigt växla upp både boendestandard och naturnära wow. Är det möjligt? Åtminstone i Köpmannebro i Dalsland! Swedish Country Living har utsetts till Sveriges mest hållbara reseupplevelse – där naturlig lyx och återbrukat byggnadsmaterial går hand i hand. De läckra arkitektritade stugorna har ett rofyllt och sjönära läge och är byggda med naturmaterial från närområdet och av återbrukat byggnadsmaterial. Stugorna är off grid, utan vatten och el men håller hög boendestandard för en skön symbios av enkelhet och bekvämlighet.

4. Bo på månen på Näsets Marcusgård

Att åka till Månen är inte så svårt, ändå. Faktum är att det räcker att ta sig till Furudal i Dalarna för en utomjordisk upplevelse av stora mått. På Näsets Marcusgård bor du nämligen tre meter upp i luften, mitt bland trädtopparna, i en röd “Supermåne”. Med utblick i taket inuti månen är de stjärnklara nätterna här något alldeles extra året om. Hos Näsets Marcusgård, som drivs av paret Terstegen, kan du också bo i unika träfarkosten “Oddis öga” om du hellre stannar på marken.

5. Avskild glamping på hemliga platser med Happie Camp

Foto: Roger Borgelid

Friluftsliv kan tyckas knöligt och jobbigt. Men i Värmland finns en enkel väg, och sätt att upptäcka den vilda naturen utan att behöva ge upp bekvämligheten. Happie Camp ger dig tillgång till naturnära och avskilda upplevelser i mysiga glampingtält med sköna sängar på magiska platser runt om i Värmland (antingen i den trolska skogen i Hagforstrakten, intill Vänern i Arnön eller i natursköna Glaskogen nära Arvika). Ekotoalett och ett välutrustad utomhuskök finns i nära anslutning till tältet.

6. Islanna Trädhushotell tar dig till sjunde himlen

Redo att tappa andan – och kanske hakan? Då ska du bege dig till Bosse och Lottas helt sanslösa byggen, mitt i den västgötska naturen utanför Falköping. Med en kreativitet som inte klassas som något annat än stor arkitektonisk konst kan du här checka in i små “villor”, uppförda flera meter upp i luften, bland träden. Husen “Sjunde himlen” och “Andrum” för tankarna till både Villa Villekulla och drömmen om livet på landet. Men med en viktig skillnad. Här kan den lekfulla och filmiska upplevelsen bli sann.

7. Checka in i en svamp eller trollstubbe på Norrqvarn

Svamphotell

Har du precis som Electric Banana Band drömt om att bo i en svamp? På Norrqvarn strax utanför Mariestad vid Göta kanal kan du förverkliga den drömmen! Här får du en unik hotellupplevelse i annorlunda och naturnära boenden i form av svampar och trollstubbar. En annan favorit bland de små är barnens minikanal – Göta kanal uppbyggt i miniatyr. Norrqvarn har också en trevlig restaurang med fokus på lokal och närproducerad mat. När du väl är här får du förstås inte heller missa att cykla längs klassiska Göta kanal.

8. Safaritält med sjöutsikt i Tivedens Nationalpark på Ösjönäs

Safaritalt Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark är en skattgömma för hänförande naturupplevelser. Mitt i denna magiska urskog finns Ösjönäs – Tiveden Adventure & Lodge. Här kan du bo i bekväma safaritält vid vattnet med egen veranda och utsikt över den majestätiska nationalparken. Några meter från boendet startar några av nationalparkens vackraste vandringsleder. Men Ösjönäs erbjuder också mängder av andra roliga aktiviteter! För att nämna några – vad sägs om höghöjdsbana, paddling, femkamp, hästridning och yoga?

9. Smakfull design och arkitektur i silo på Upperud 9:9

Photo Credits: Gaby Karlsson Hain/Westsweden.com

Precis intill Pilgrimsleden i Upperud i Dalsland, vid vatten och skog, finns ett av Sveriges mest unika hotell. På Upperud 9:9 kan du bo i en smakfullt renoverad silo i bekväma hotellrum med imponerande takhöjd och rogivande utsikt över sjön. Möbler, konst och arkitektur är till största del skapade av kreatörer från trakten. I boendets restaurang serveras frukost och middagar, tillagade på lokala och ekologiska råvaror i största möjliga mån. Utforska den vackra naturen till fots eller på vattnet i en kanot.

10. Bo i glampingtält i vildmarken på Vristulvens äventyrscenter

Glamping

Photo Credits: André Nordblom/westsweden.com

I ett naturreservat OCH i ett Unesco-skyddat biosfärområde hittar du Vristulvens äventyrscenter och sjönära glamping, strax söder om Mariestad i Västergötland. Här kan du kombinera ett annorlunda och naturnära boende med närproducerad mat och naturliga aktiviteter. Paddla kanot, vandra, cykla, fiska och femkampa! Ja, allt det är möjligt här. På kvällen rekommenderar vi att du njuter av boendets vällagade middagspaket framför en sprakande eldstad och sedan kopplar av i vedeldad bastu och badtunna.

Prova något nytt

Fler unika hotell

Är du nyfiken på ännu fler unika hotell och annorlunda naturboenden? Spana in våra resor i kategorin In to the wild.

You don't have permission to register